Wat zijn emolumenten?

Wat zijn emolumenten?

Kom je als werknemer terecht in een ontslagprocedure, dan komen daar allerlei zaken bij kijken. Zo heb je hoogstwaarschijnlijk recht op een transitievergoeding of ‘oprotpremie.’ Dit soort zaken staan allemaal beschreven in een vaststellingsovereenkomst. Hierin kunnen ook afspraken staan over zogeheten emolumenten. Maar wat zijn dat precies? En wanneer heb je hier recht op?

Wat zijn emolumenten precies?

Emolumenten zijn alle beloningen uit je werk die niet vallen onder je normale salaris. ‘Emolument’ is afkomstig van het Latijnse woord voor ‘voordeel’ of ‘gewin.’ De betekenis is eigenlijk nooit veranderd: emolumenten zijn namelijk bijkomende verdiensten of voordelen op het gebied van werk. Emolumenten kunnen zowel eenmalig als op regelmatige basis uitgekeerd worden. Word je ontslagen, dan worden ze meegenomen in de eindafrekening, net als bijvoorbeeld vakantiedagen.

Wat valt er onder emolumenten?

De lijst met emolumenten die mogelijk voor jou van toepassing zijn is erg groot. Een aantal van de meest voorkomende voorbeelden:

 • Vakantiedagen
 • Vakantiegeld
 • Dertiende maand
 • Bonussen
 • Pensioengelden
 • Reiskostenvergoeding
 • Leaseauto
 • Laptop of telefoon van de zaak
 • En nog veel meer

Wanneer heb je recht op emolumenten?

Of je recht hebt op bepaalde emolumenten hangt af van je persoonlijke situatie. Je hebt altijd recht op nog niet opgenomen vakantiedagen en nog niet uitbetaald vakantiegeld. Maar of je bijvoorbeeld een bonus of een dertiende maand kunt verwachten, hangt helemaal af hoe dit überhaupt bij je werkgever is geregeld. Uiteindelijk bepaalt je arbeidsovereenkomst of arbeidsreglement of je recht hebt op de meeste emolumenten.

Reken je niet te vroeg rijk

De emolumenten die je krijgt uitgekeerd zijn natuurlijk een verzachtende bijkomstigheid van je ontslag. Maar reken je niet te vroeg rijk. Alles wat je ontvangt aan emolumenten is, net als de hele transitievergoeding, bruto. Ze worden door de belastingdienst namelijk als loon gezien, ook als ze in natura worden uitgekeerd. Je zult er daardoor inkomstenbelasting over moeten betalen.

Hoe wordt de waarde van een Bitcoin bepaald?

Als je de afgelopen weken het nieuws een beetje hebt gevolgd, kun je het bijna niet hebben gemist. De koers van Bitcoin, de meest bekende cryptomunt, is geëxplodeerd en op het hoogste punt ooit. De prijs van één Bitcoin ligt momenteel bijna op 30.000 euro, ongeveer het drievoudige ten opzichte van drie maanden geleden. Maar hoe kan het dat de waarde ineens zo is gestegen? Hoe wordt de waarde van een Bitcoin bepaald? Je leest het in dit artikel.

Waarde is vastgelegd

De Bitcoin staat bekend om zijn vastgelegde waarde. Het aantal Bitcoins dat wereldwijd beschikbaar is, staat namelijk al jaren grotendeels vast. Desalniettemin komen er regelmatig fluctuaties voor in de waarde van de munt, zoals momenteel ook aan de hand is. Een enorme waardestijging komt meestal doordat de vraag naar Bitcoins explosief stijgt. In het geval van een aanbodoverschot daalt de waarde juist weer. Ondanks de vastgelegde waarde kan de waarde van de munt dus toch onvoorspelbaar zijn.

Geschiedenis van de waarde van de Bitcoin

Kijk je naar een grafiek van de koers van de Bitcoin door de jaren heen, dan valt direct op dat er de afgelopen 10 jaar veel schommelingen zijn geweest. Een aantal voorbeelden:

 • In het jaar 2013 steeg de waarde in totaal met bijna 4000%. Dit werd echter weer teniet gedaan door de financiële crisis op Cyprus.
 • Cryptovaluta zijn over het algemeen gevoelig voor hacks. Dit zagen we bijvoorbeeld in 2015, toen de koers van de Bitcoin flink daalde na een grote hack.
 • In 2017 steeg de koers dramatisch. Mede dankzij veel aandacht van de media werd de hoogste waarde ooit bereikt: 17.000 euro.
 • Zoals gezegd is dit record inmiddels weer verleden tijd. En wie weet wat de toekomst nog gaat brengen voor de waarde van de munt.

Veilige investering of niet?

Kun je Bitcoins nog wel zien als een veilige investering als de koers zo vaak schommelt? Volgens experts is dit toch wel het geval, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld aandelen. Het is namelijk volledig digitaal en staat los van de bankensector. Natuurlijk kan het zo zijn dat er in de toekomst wel meer Bitcoins vrijkomen, maar door de grote vraag zal dit op de waarde niet veel invloed hebben.

Het vinden van een baan op de veilige manier

Met veel vacatures beschikbaar, werkzoekenden hebben veel mogelijkheden om werk te vinden. Er zijn zo veel vacatures en advertenties online gevonden en het is belangrijk om uit te vinden of het bedrijf achter de aanbieding legitiem is of niet. Scam job posts kan bijna overal worden gevonden.

U vindt deze advertenties samen met andere vacatures online, in de advertenties of op posters opgemaakt in de straten vermengd met advertenties voor legitieme vacatures. Men moet de verklikkertekens kennen van een advertentie die is ontworpen om mensen te verleiden om geld te verliezen in plaats van het te verdienen.

In veel gevallen houden werkgevers liever hun identiteit anoniem bij het plaatsen van vacatures in kranten of op internet. Het niet zien van de naam op de vacatures van het bedrijf doet niet per se alarmbellen rinkelen, dus men moet extra waakzaam zijn bij het bepalen of de vacature echt is of niet. Kijk eerst naar de telefoonnummers om te bellen.

De meeste HR-telefoonnummers en hotlines zijn gewone telefoonnummers of gratis nummers. Als u veel geld moet betalen voor een telefoontje naar een recruiter, is de kans groot dat u niet belt om te vragen voor een sollicitatiegesprek schema. Sommige advertenties beloven ook direct inkomen of een hoog betalend salaris voor een minimale hoeveelheid werk.

Hoewel sommige van hen zijn legitieme banen, kan het valse reclame en je misschien niet de baan die u verwacht. Sommige oplichters plaatsen legitiem uitziende advertenties om mensen te lokken in. U zien of u wordt opgelicht wanneer u praat met de recruiter en ze vragen om informatie die niet nodig is voor de baan, zoals bankrekening- en paspoortnummers, evenals andere financiële en persoonlijke informatie.

Hoe vind je de juiste lokale baan bij elk jobcentrum

Niemand is immuun. Dit is niet handig als je op een hoger salaris in vergelijking met anderen die net zijn begonnen met het doen van een soortgelijke baan in het bedrijf waar je werkt. Bedrijven die reclame maken voor nieuwe banen bieden aanzienlijk minder salarissen dan een paar jaar geleden.

Dit komt omdat ze nog steeds de juiste mensen kunnen aantrekken, omdat er veel mensen zijn die werkloos zijn en nu lagere salarissen zullen accepteren. En de thuis lokale vacatures zijn niet geholpen door de internationale arbeidsmarkt. Velen zijn nu in staat om te solliciteren voor deze vacatures vooral die hooggekwalificeerde banen en zijn bereid om ze te doen tegen veel lagere tarieven van het loon.

Velen hopen dat dit een kortstondige recessie zal zijn zoals in het verleden. Maar dit zal waarschijnlijk niet het geval zijn, aangezien het lang zal duren voordat bedrijven het vertrouwen hebben om nieuw personeel aan te nemen. Velen om mee te beginnen zal dit alleen doen op een tijdelijke basis met geen baan zekerheid. Bovendien begint deze recessie nog maar net te beknoelingen in de publieke sector.

Grote banenverlies rondom zal worden gezien. Dit zal op alle niveaus, inclusief het senior management en in de frontlinie. Dus voor velen is dit niet het moment om te solliciteren naar andere banen. Zo vaak zitten velen vast in banen die ze niet echt willen doen.

Helaas zijn veel van deze deeltijdse vacatures zeer laag betaalde banen. Dus om het te laten betalen, moet je er langere uren in stoppen. Het resultaat is dat je oververmoeid raakt en je familie en sociaal leven beginnen te lijden. Maar het echte probleem is dat je alleen verdienen zo veel als je alleen werken zo veel uren in een week.

Wat is het jobcenter?

Er zijn een heleboel manieren waarop u de meest geschikte baan voor u vinden, want er zijn veel zoekmachines die op zoek zijn in een aantal van de grootste vacatures in de wereld. Er zijn veel meer plaatsen waar u zoeken naar de juiste baan die u wilt en genieten van het werken. Bovendien zijn er veel instellingen op het land die dezelfde diensten aanbieden en een van de meest populaire onder hen is het Job Centre.

Het Job Centre is een overheidsinstelling, die mensen in de werkende leeftijd in staat stelt om de meest geschikte baan voor hen te vinden. Daar heb je veel vacatures om uit te kiezen en je zult in staat zijn om een baan te vinden, die beschikbaar is in een ander land. U zult in staat zijn om de eisen die worden aangeboden en het type van banen die beschikbaar zijn die u toepassen en probeer je geluk te zien zien.

In het Job Centre u enkele advertenties zien die worden aangeboden door werkgevers in het land waar u woont en de beste klantenservice krijgen die beschikbaar is. Het enige dat je hoeft te doen is om te solliciteren en de werkgevers zullen er in staat zijn om u enkele van de beste vacatures die beschikbaar zijn volgens de kwalificaties die je hebt en de details die je nodig hebt om in contact te komen met de werkgevers.

Een ander zeer goed ding dat u in staat zal zijn om te krijgen van het Job Centre is de advertenties die het aanbieden van speciale opleidingen. U profiteren van deze cursussen en er zijn veel die bij uw interesse passen. Er is geen betere manier om uw persoonlijke kwalificaties te verhogen dan het bijwonen van een dergelijke cursus.