Dit moet je moet weten voordat je solliciteert op een Barista vacature

Dit moet je moet weten voordat je solliciteert op een Barista vacature

Wil jij aan de slag als barista? Tegenwoordig is het gemakkelijk om vacatures voor barista om je heen te vinden. Er zijn veel coffeeshops die barista’s nodig hebben. Je kunt je carrière opbouwen in een internationale coffeeshop zoals Starbucks of werken in het plaatselijke café in je stad. Veel mensen houden van koffie drinken. Dit kan je kans zijn om de belangrijkste bron van je inkomen te verwerven. Werken als barista is ook een goede keuze als je een koffienerd bent, omdat je kunt werken in iets waar je passie voor hebt. Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten voordat je je aanmeldt voor barista.

Belangrijke vaardigheden die een Barista moet hebben

Wil je je carrière ontwikkelen in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie? Je kunt je carrière starten als barista. Je kunt op verschillende vacaturesites zoals werkenbijeg.com zoeken naar vacatures voor barista’s. Om je eerste barista-baan te krijgen, moet je ervoor zorgen dat je over deze vaardigheden beschikt. Allereerst moet je solide klantenservice en communicatieve vaardigheden hebben. Je moet de gasten goed kunnen bedienen. Dan moet je oog hebben voor detail. Sommige coffeeshops serveren echte kunstwerken. De barista moet dus de ingrediënten kunnen afmeten en mengen om te creëren wat de klant wil.

Je kennis over koffie ontwikkelen

Je moet altijd je kennis over koffie verbreden. Je kunt een korte cursus volgen of technieken leren uit video’s, blogs of boeken. Je moet je technische vaardigheden bij het maken van koffie en andere dranken verbeteren. Je moet je kennis over koffie drank en -proeverij, latte art, thee en sap drank, gezondheids- en veiligheidscodes en inventaris kunnen verstrekken. De meeste coffeeshops verwachten sollicitanten die ervaring hebben met het maken van koffie. Sommige personeelsmanagers kunnen je vragen om tijdens het sollicitatiegesprek de koffie en andere dranken ter plaatse te zetten. Je moet er dus op voorbereid zijn.

Solliciteren naar Barista banen

Als je geïnteresseerd bent om als barista te werken, kun je toegang krijgen tot online vacaturesites om vacatures voor barista’s te vinden. Voordat je naar deze baan solliciteert, moet je ervoor zorgen dat je gekwalificeerd bent voor deze functie. Mogelijk moet je je vaardigheden verbeteren door barista-trainingen of koffie-evenementen bij te wonen. Je moet je passie voor het maken van koffie ontwikkelen. Dan kun je bij gerenommeerde vacaturesites zoeken naar fulltime of parttime barista-vacatures. Dien nu je cv in bij een vertrouwde online vacaturesite om een ​​barista baan te krijgen in Starbucks of andere populaire coffeeshops in de buurt!

Hoe word je service monteur?

Hoe word je service monteur?

Vind jij het leuk om veel met apparaten bezig te zijn en ben je technisch onderlegd? Dan zijn Service Monteur Vacatures natuurlijk absoluut iets om eens naar te kijken. Een servicemonteur is namelijk iemand die zorgt voor het onderhoud en ook de reparatie van machines. Dit kan uiteraard van alles zijn. Zo kan een service monteur verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld de CV-ketel, maar ook een wasmachine behoort tot de mogelijkheden. Wat je vaak ziet, is dat grote bedrijven met machines ook een service contract afsluiten, waarmee er vaak meermaals per week een monteur rondloopt om de boel te onderhouden. Dus lijkt jou dit wel wat, dan is het goed eens te kijken naar de verschillende Service Monteur Vacatures, want de kans dat er één bij zit die jou wel aanspreek is natuurlijk vrij groot. Dus wil jij weten hoe je servicemonteur wordt, lees dan snel verder!

De opleiding

Het is uiteraard afhankelijk van welke opleiding je kiest of je daadwerkelijk monteur kunt worden. Je kunt je voorstellen, dat een service monteur voor een CV-ketel over andere kennis moet beschikken, dan iemand die zich dagelijks bezighoud met het onderhoud van bijvoorbeeld auto’s. Kortom, dit is dus niet direct op voorhand te zeggen. Wel is het goed te bedenken of jij wel of niet technisch onderlegd bent. Uiteraard is alles te leren, maar het maakt het allemaal wel net een stukje makkelijker. Het grote voordeel aan het volgen van een opleiding, is dat wat je leert direct kan worden toegepast in de praktijk. Dit zorgt ervoor dat je vooral in het begin enorme stappen maakt. Daarnaast is de kans ook aannemelijk dat de opleiding door een werkgever voor je wordt betaald.

Waar leer je allemaal?

Wil jij graag service monteur worden, dan is een opleiding natuurlijk wel zo handig. Tijdens een opleiding leer je namelijk allereerst natuurlijk de basis jij je nodig hebt om te kunnen werken, maar ook de fijne kneepjes van het vak. Zo’n opleiding duurt vaak twee jaar en tijdens deze periode worden de kosten meestal ook nog eens door de werkgever vergoed. Zo hoef je dus niet bang te zijn voor een enorme kostenpost, iets wat je vaak net over de streep kan halen om er wel mee aan de slag te gaan. Naarmate jij je steeds verder ontwikkeld, zullen er ook moeilijkere klussen aan jou als monteur worden toebedeelt. Je zult op ten duur zelfs de verantwoordelijkheid kunnen krijgen over een eigen team.

 

Waar vind je Service Monteur Vacatures?

Wil jij graag aan de slag als service monteur, dan is het zaak dat je natuurlijk ook een geschikte vacature vindt. Dit is in de meeste gevallen online, dus doe hier dan ook je voordeel meer. Wel is het belangrijk dat jij jezelf weet te onderscheiden van de rest.

Waar vind je de juiste mensen om (tijdelijk) overheidstaken uit te voeren?

Gemeentes moeten steeds meer taken overnemen van de overheid. Deze nieuwe aanpak zorgt ervoor dat burgers niet langer meer vastlopen in de bureaucratie van de landelijke overheid. Voor lokale gemeentes is het echter niet altijd eenvoudig om alle taken uit te voeren omdat er niet altijd genoeg mensen te vinden zijn om het werk uit te voeren. In dat geval kun je als gemeente of aan de overheid gelieerde instelling een beroep doen op een detacheringsbureau. Hier kun je specialisten vinden die het werk voor je kunnen uitvoeren. Hiermee voorkom je dat werk blijft liggen en zorg je dat de burger krijgt waar deze recht op heeft. 

 

Wat kan een detacheringsbureau voor jou doen? 

Als je graag een beroep wilt doen op een detacheringsbureau, kun je je bijvoorbeeld wenden tot BVNG. Dit detacherings- en adviesbureau bestaat al ruim dertien jaar en werkt met veel partijen samen. Een goed detacheringsbureau weet wat er speelt in de maatschappij en weet ook hoe zij maatschappelijke problemen, dan wel vraagstukken moeten aanpakken. De mensen die voor dit bureau werken, hebben veel ervaring in hun vakgebied waardoor je er dus zeker van kunt zijn dat je tot resultaten komt. 

 

Voor welke domeinen kun je een beroep doen op een detacheringsbureau?

Vandaag de dag zijn de meeste mensen nodig in het sociale domein en de zorg. Onder de eerste categorie vallen de gebieden jeugdzorg, werk, participatie, maatschappelijk hulp en zelfredzaamheid. Onder de zorg verstaan we de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg, de gezondheidszorg, en de ouderenzorg. Omdat lokale overheden zich ook met strategie en beleid, gebiedsontwikkeling, omgevingsrecht, vergunningverlening, toezicht, handhaving en openbare orde bezighouden, zijn ook dit gebieden waarop je de hulp van een detacheringsbureau kunt inschakelen.

5 tips voor jouw eerste grote autoreparatie

5 tips voor jouw eerste grote autoreparatie

Als beginnend automonteur weet je als geen ander dat jouw eerste serieuze autoreparatie een spannende ervaring is die je staat te wachten. Tijdens je studie heb je jouw vaardigheden weten op te bouwen en heb je uitgebreid kennis gemaakt met al het gereedschap dat jou in staat stelt om vakwerk af te leveren! Bij je eerste grote autoreparatie wil je uiteraard voorkomen dat je de beginnersfouten achterwege laat. Om daar zeker van te zijn, geven we je in dit artikel enkele handige tips die je niet mag vergeten. 

 • Doe je onderzoek

Aangezien elke auto net even iets anders in elkaar zit, is het belangrijk dat je je goed inleest in de merkdetails en het specifieke model. Op deze manier weet je bij voorbaat al meer over de eigenaardigheden van de eerste vierwieler die je gaat repareren. En, als je weet waar je moet zoeken voor jouw onderzoek, heb je het halve werk al gedaan! Diverse forums op het internet geven vaak uitgebreid aandacht aan specifieke auto’s en geven je gedetailleerde instructies en trucs. Zorg er ook voor dat je de fabriekshandleiding bij de hand houdt voordat je in een grote reparatie duikt. 

 • Houd je werkruimte op orde 

Het is van vitaal belang om jouw werkruimte overzichtelijk te houden. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat al je gereedschap een vaste plek krijgt en je voldoende elleboogruimte hebt om de klus te klaren. Houd er bovendien rekening mee om eventueel onderhoud van je gereedschap uit te voeren. 

 • Neem je tijd en laat je niet gek maken door tijdsdruk 

Het is vanzelfsprekend dat de eerste keer een reparatie uitvoeren langer kan duren. Dit is natuurlijk helemaal niet erg. Integendeel, het is beter om de tijd te nemen en alles dubbel te checken, in plaats van erdoorheen te haasten alsof je de eerstvolgende trein moet halen! Om vooruitgang te boeken, zorg er voor dat je stapsgewijs en logisch aan de slag gaat met de reparatietaken. Houd dus het hoofd koel en leer jezelf gaandeweg efficiënter worden.

 • Neem foto’s, maak notities, en label alles

Bij een grote autoreparatie krijg je te maken met een overvloed aan onderdelen zoals bevestigingsmiddelen, ringen, bouten en klemmen. Bespaar jezelf daarom de kopzorgen en ga georganiseerd te werk. Dit betekent dat je alle onderdelen labelt en de juiste plaats geeft om er zeker van te zijn dat je ze niet met elkaar zal verwarren. Bovendien is het belangrijk dat je foto’s en notities bijhoudt, zodat het je niet overkomt dat je plotseling geen idee meer hebt hoe alles ook alweer in elkaar zat. 

Maak een checklist 

Voordat je de auto terug in elkaar gaat zetten en weer de weg op gaat, zorg ervoor dat je een uitputtende checklist maakt met alles wat je moet controleren, inspecteren, aanhalen en testen. 

Neem deze rustig door aan jouw werkbureau, om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet. De puntjes op de I zetten is immers wat een professionele kwaliteitsreparatie onderscheidt van een beschamend karweitje! 

Ben je op als afgestudeerd monteur op zoek naar uitdagende vacatures die afgestemd zijn op jouw wensen en capaciteiten? Kijk dan gauw op ye.nl om richting te geven aan je carrière! 

Op zoek naar technisch personeel? Maak gebruik van een detacheringsbureau!

Op zoek naar technisch personeel? Maak gebruik van een detacheringsbureau!

Heb je een bedrijf en ben je op zoek naar specialisten die flexibel ingezet kunnen worden? Of ben je juist werkzoekende en wil je in korte tijd een groot netwerk opbouwen? Voor beide gevallen is het een goed idee om te gaan samenwerken met een detacheringsbureau. Misschien vraag je je af waarom je gebruik zou moeten maken als je een netwerk wilt opbouwen of opgeleid technisch personeel nodig hebt. De kans bestaat dat je ook nog niet helemaal begrijpt wat een technisch detacheringsbureau inhoudt en doet. In deze blog kun je meer lezen over wat een technisch detacheringsbureau doet en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is een detacheringsbureau?

Een detacheringsbureau is een instantie die bemiddelt tussen twee partijen: werkgever en werknemer. De werknemers vormen het aanbod en zij bestaan voornamelijk uit hoogopgeleide professionals die in verschillende werkvelden actief zijn. Deze professionals hebben een contract bij een detacheringsbureau maar krijgen opdrachten en werken bij verschillende opdrachtgevers. Als je op zoek bent naar Opgeleid technisch personeel, kun je gebruik maken van interim professionals. Zij zijn in te zetten voor specialistisch werk. Er zijn verschillende detacheringsbureaus, sommige zijn gericht op specifieke vakgebieden. Een voorbeeld hiervan is een Technisch detacheringsbureau, met hen kunt je contact opnemen als je op zoek bent naar technisch personeel.

De voordelen van een detacheringsbureau

Samenwerken met een detacheringsbureau heeft voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Als je bijvoorbeeld een interim professional bent, heb je zekerheid omdat je een contract en een salaris hebt. Dit is ook het geval als je even geen opdrachten krijgt. verder investeert een detacheringsbureau in persoonlijke- en vakontwikkeling, dus leer je veel als je werkt onder een detacheringsbureau. Tot slot bouw je in korte tijd een groot netwerk op. Als werkgever ervaar je ook veel voordelen als je gebruik maakt van een detacheringsbureau. Als werkgever haal je altijd specialisten in huis. Je hebt zekerheid dat de interim professional die je inhuurt de juiste kennis en expertise heeft en jou kan helpen met jouw vraagstuk. Deze professional is ook op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in zijn of haar vakgebied, aangezien het detacheringsbureau regelmatig trainingen geeft en de werknemer coacht. Een ander voordeel is dat je met een interim professional een tijdelijke werknemer hebt, wat gepaard gaat met flexibiliteit. Een gedetacheerde werknemer is vooral een voordeel wanneer je een project hebt voor een bepaalde tijd. Van te voren spreek je een periode en prijs af, en daarna ben je niet meer gebonden aan je gedetacheerde werknemer. Ten slotte heb je door middel van een detacheringsbureau niet meer te maken met de werving en selectie van werknemers, en dit kan veel tijd schelen.

5 leuke bijbaantjes voor jongeren

5 leuke bijbaantjes voor jongeren

Elke tiener zal op een gegeven moment op zoek moeten gaan naar een bijbaan, wanneer hij/zij bijvoorbeeld op vakantie wil gaan.Voor jongeren is het dan ook vaak lastig om een bijbaan te vinden waar zij energie uit halen. Helemaal in de afgelopen tijd heeft de jeugdwerkloosheid een flinke stijging gezien door de komst van Corona. Op Goed Geschud vind je een aantal tips om dit tegen te gaan. Hieronder hebben we in ieder geval de 5 populairste bijbanen voor jongeren opgesteld:

Horeca

Voor de Horeca is het vaak hard werken voor minder geld. De positieve kant hieraan zijn de leuke collega’s en veel gezelligheid. Je ontmoet veel nieuwe mensen hier en zit je nooit stil. Ondanks dat het uur salaris, zijn er nog veel leuke extra’s te verdienen met fooi.

Supermarkt

Vaak de best betaalde baan voor jongeren is het werk bij de supermarkten. Op de zondag krijg je bijvoorbeeld dubbel betaald wat flink verdienden kan zijn. Zeker als we dit vergelijken met de horeca. 

Festivals

Voor de jongeren die het liefst de hele dag op een festival staan, is dit de perfecte baan. Niet alleen kan je gratis genieten van alle goede artiesten, je krijgt er ook nog eens voor betaald.Bij mooi kan je ook de hele dag lekker in het zonnetje staan, een en al genieten.

Bijles

Heb jij nou een vak of bepaald onderwerp waar je excelleert? Dan kan je deze kans optimaal benutten door bijles aan te bieden. Voor bijles kan je al gauw een uurtarief rekenen van 15 tot 25 euro per uur. Makkelijk geld verdienen voor iets waar je al goed in bent en dus niks voor hoeft te doen. 

Promotie

Heb jij van nature een ontzettende vlotte babbel? En kan jij iedereen overtuigen met enkel woorden? Dan is het promotiewerk de job voor jou. Het promotiewerk gaat vaak gepaard met bonussen, wanneer je bijvoorbeeld een x aantal abonnementen verkoopt. Het is dus wel erg resultaatgericht werk, waar je echt van moet houden.

Meet het werkgeluk met Moodindicator

Meet het werkgeluk met Moodindicator

Werkgeluk is belangrijk. Een fulltime baan neemt een derde van de tijd in die je wakker bent. En dan hebben we het niet gehad over de wekelijkse overuren. Heb je het erg naar je zin op je werk, doe je dingen waar je blij van wordt en kijk je uit naar de volgende uitdagende taak, dan zal jouw hoge werkgeluk positief bijdragen aan je werkprestaties en de organisatie. Heb je een eigen bedrijf, dan is het niet alleen belangrijk je eigen werkgeluk onder loep te nemen, maar ook die van jouw werknemers. Met Moodindicator kun je 24/7 monitoren hoe jouw organisatie en medewerkers maximaal kunnen presteren.

Weten wat Moodindicator is en hoe die werkt, lees dan verder in deze blog. Je leest over drie producten waarmee je het werkgeluk binnen jouw bedrijf kunt meten. Zo kun jij bepalen hoe je het werkgeluk van jouw medewerkers meet en waar nodig verhoogt.

Moodindicator als meetlat

Een succesvol bedrijf brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Je hebt doelen voor jouw bedrijf vastgesteld en daar richt je je op. Uiteraard wil je de stappen naar dat doel zo goed mogelijk behalen en met regelmaat monitor je als bedrijf hoe jullie er voorstaan. Naast de doelen heb je als werkgever ook een zekere mate van verantwoordelijkheid voor je medewerkers, die zich iedere dag inzetten om jouw bedrijf tot een succes te maken. Hoe ga jij daar als eigenaar mee om en wat zet je in om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers het beste uit zichzelf halen. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor hun persoonlijke ontwikkeling. Maak gebruik van de Moodindicator die jou daar bij helpt.

Werkgeluk meten op drie manieren

Om te voorkomen dat medewerkers binnen jouw bedrijf onder een te hoge werkdruk dreigen te bezwijken en tegen een burn out hangen, is het nodig als werkgever op de hoogte te zijn van een ieders werksituatie. Regelmatig peil je de stand van zaken in de agenda’s van je medewerkers, maar echt zicht op hun mentale gesteldheid en werkgeluk ontbreekt. Dat is ook lastig te meten en ondanks dat je als werkgever het beste met je mensen voor hebt, vragen je klanten ook om de nodige aandacht. Wil je graag een goede indicatie van het werkgeluk van je medewerkers, maak dan gebruik van een van de volgende producten van Moodindicator:

 • Iedere week kun je in kaart brengen hoe gelukkig jouw medewerkers zijn. Dit doe je met de gebruiksvriendelijke Geluksmeter. Via een app vullen je medewerkers minimaal eens per week een korte vragenlijst in en houd je zelfs de hartslag van ieder teamlid bij. De hoogtepunten en mindere dagen in het werk van je medewerkers geven jou gerichte informatie over hun werkgeluk.
 • Niet alleen weten hoe gelukkig je medewerkers zijn? Met de Tevredenheidsmeter krijg je goed inzicht in hoe tevreden de mensen in jouw bedrijf zijn met de werkzaamheden die ze doen. Met een maandelijkse vragenlijst waarin je zelf je vragen formuleert, houd je bij hoe tevreden eenieder in het bedrijf is.
 • Wil je de diepte in duiken en uitgebreid meten hoe men zich op jouw werkvloer voelt? Met de Medewerkerstevredenheidsonderzoek behandel je één keer per jaar alle facetten die een rol spelen in het werkgeluk van je medewerkers. Een diepgravend onderzoek dat heel effectief aangeeft waar jouw medewerkers blij mee zijn op het werk en waar nog winst te behalen valt.

Moodindicator iets voor jou?

Wil jij erachter komen hoe jouw bedrijf het als werkplek doet voor je medewerkers? Met een van de tools van Moodindicator krijg je op een gemakkelijke en gedetailleerde manier inzicht op het werkgeluk binnen je bedrijf. Weet je met het gebruik van Moodindicator hoe het ervoor staat met je werknemers, dan kun je daarop actie ondernemen. Meer weten over een van de producten en hoe je Moodindicator inzet in jouw bedrijf? Neem vrijblijvend contact op en laat je informeren over de handige tools voor binnen jouw bedrijf.

Hoe helpt een uitzendbureau je met het vinden van een baan?

Hoe helpt een uitzendbureau je met het vinden van een baan?

Bij een uitzendbureau als Verdo Werkt, helpen mensen je met het vinden van een baan. Een uitzendbureau is een bedrijf dat mensen en bedrijven met elkaar in contact. Als het uitzendbureau eenmaal een baan voor je heeft gevonden dan wordt het bureau je werkgever, op deze manier wordt je een uitzendkracht van het uitzendbureau. Bij de inschrijving heb je een paar stappen die je door moet voordat ze je kunnen helpen met het zoeken naar een baan. Er wordt ook naar jouw wensen gekeken.

Verloop

Tijdens de inschrijving zijn er een aantal stappen. Aanmelden via de site, een gesprek over je opleiding/werkervaring en je wensen, je hoort of er een match is, op gesprek gaan met het bedrijf. Als je alles eenmaal hebt gedaan betaalt het uitzendbureau jou het geld uit. De uren die je werkt vul je per week in en dit laat je ondertekenen door het bedrijf waar je werkt. Als je op gesprek gaat bij het bedrijf kan het zijn dat het meteen een sollicitatie is maar het kan ook voorkomen dat het alleen maar een kennismakingsgesprek is.

Voor- en nadelen

Het werken voor een uitzendbureau heeft allerlei soorten kenmerken, hierbij zitten ook voor- en nadelen aan. Een paar voordelen zijn: werkervaring in het beroep op doen, verschillende beroepen uitproberen, je ontmoet verschillende mensen, werkervaring staat goed op je cv, het opdoen van referenties en je kan soms een vaste baan aangeboden krijgen. De nadelen zijn: je hebt geen vast salaris, geen duurzame inkomen, elke werkdag kan je laatste zijn (kijk voor andere banen tijdens je huidige werk), je hebt geen sollicitatiebrief. Als je een baan hebt kun je er dus niet meteen vanuit gaan dat je dit voor altijd kan doen.

Soort werk

Bij een uitzendbureau zijn veel verschillende banen te vinden. Er worden veel banen aangeboden die seizoensgebonden zijn zoals in de landbouw, horeca, detailhandel of toerisme, zo kan je in de toerisme tijdens de zomervakantie daar makkelijker een baan in vinden dan in de winter. Ook zijn er speciale uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in bouw, horeca of wat anders. Hiervoor kan je een contract krijgen voor een aantal dagen, weken, maanden of voor een half jaar. Dit verschilt in wat het werk inhoudt en of het lang duurt voordat iets af is. Een vast contract zul je hier niet zo snel krijgen.

Uitzendbureau vinden

Het vinden van een goed uitzendbureau kan nog best lastig zijn zeker als je dit voor het eerst doet. Kijk op het internet en typ bijvoorbeeld in vacatures Barneveld, zo vind je gemakkelijk sites die je kunnen doorsturen of je vind meteen een uitzendbureau. Wat ook een optie is, is om eens rond te vragen in de buurt of bij vrienden en familie, iemand zou eventueel wel een goed uitzendbureau voor je kunnen vinden. Loop eens rond in de buurt, je kan zomaar een paar uitzendbureaus tegenkomen die je nog niet eerder bent tegengekomen, zoals Verdo Werkt.

Wat zijn emolumenten?

Wat zijn emolumenten?

Kom je als werknemer terecht in een ontslagprocedure, dan komen daar allerlei zaken bij kijken. Zo heb je hoogstwaarschijnlijk recht op een transitievergoeding of ‘oprotpremie.’ Dit soort zaken staan allemaal beschreven in een vaststellingsovereenkomst. Hierin kunnen ook afspraken staan over zogeheten emolumenten. Maar wat zijn dat precies? En wanneer heb je hier recht op?

Wat zijn emolumenten precies?

Emolumenten zijn alle beloningen uit je werk die niet vallen onder je normale salaris. ‘Emolument’ is afkomstig van het Latijnse woord voor ‘voordeel’ of ‘gewin.’ De betekenis is eigenlijk nooit veranderd: emolumenten zijn namelijk bijkomende verdiensten of voordelen op het gebied van werk. Emolumenten kunnen zowel eenmalig als op regelmatige basis uitgekeerd worden. Word je ontslagen, dan worden ze meegenomen in de eindafrekening, net als bijvoorbeeld vakantiedagen.

Wat valt er onder emolumenten?

De lijst met emolumenten die mogelijk voor jou van toepassing zijn is erg groot. Een aantal van de meest voorkomende voorbeelden:

 • Vakantiedagen
 • Vakantiegeld
 • Dertiende maand
 • Bonussen
 • Pensioengelden
 • Reiskostenvergoeding
 • Leaseauto
 • Laptop of telefoon van de zaak
 • En nog veel meer

Wanneer heb je recht op emolumenten?

Of je recht hebt op bepaalde emolumenten hangt af van je persoonlijke situatie. Je hebt altijd recht op nog niet opgenomen vakantiedagen en nog niet uitbetaald vakantiegeld. Maar of je bijvoorbeeld een bonus of een dertiende maand kunt verwachten, hangt helemaal af hoe dit überhaupt bij je werkgever is geregeld. Uiteindelijk bepaalt je arbeidsovereenkomst of arbeidsreglement of je recht hebt op de meeste emolumenten.

Reken je niet te vroeg rijk

De emolumenten die je krijgt uitgekeerd zijn natuurlijk een verzachtende bijkomstigheid van je ontslag. Maar reken je niet te vroeg rijk. Alles wat je ontvangt aan emolumenten is, net als de hele transitievergoeding, bruto. Ze worden door de belastingdienst namelijk als loon gezien, ook als ze in natura worden uitgekeerd. Je zult er daardoor inkomstenbelasting over moeten betalen.

Hoe wordt de waarde van een Bitcoin bepaald?

Als je de afgelopen weken het nieuws een beetje hebt gevolgd, kun je het bijna niet hebben gemist. De koers van Bitcoin, de meest bekende cryptomunt, is geëxplodeerd en op het hoogste punt ooit. De prijs van één Bitcoin ligt momenteel bijna op 30.000 euro, ongeveer het drievoudige ten opzichte van drie maanden geleden. Maar hoe kan het dat de waarde ineens zo is gestegen? Hoe wordt de waarde van een Bitcoin bepaald? Je leest het in dit artikel.

Waarde is vastgelegd

De Bitcoin staat bekend om zijn vastgelegde waarde. Het aantal Bitcoins dat wereldwijd beschikbaar is, staat namelijk al jaren grotendeels vast. Desalniettemin komen er regelmatig fluctuaties voor in de waarde van de munt, zoals momenteel ook aan de hand is. Een enorme waardestijging komt meestal doordat de vraag naar Bitcoins explosief stijgt. In het geval van een aanbodoverschot daalt de waarde juist weer. Ondanks de vastgelegde waarde kan de waarde van de munt dus toch onvoorspelbaar zijn.

Geschiedenis van de waarde van de Bitcoin

Kijk je naar een grafiek van de koers van de Bitcoin door de jaren heen, dan valt direct op dat er de afgelopen 10 jaar veel schommelingen zijn geweest. Een aantal voorbeelden:

 • In het jaar 2013 steeg de waarde in totaal met bijna 4000%. Dit werd echter weer teniet gedaan door de financiële crisis op Cyprus.
 • Cryptovaluta zijn over het algemeen gevoelig voor hacks. Dit zagen we bijvoorbeeld in 2015, toen de koers van de Bitcoin flink daalde na een grote hack.
 • In 2017 steeg de koers dramatisch. Mede dankzij veel aandacht van de media werd de hoogste waarde ooit bereikt: 17.000 euro.
 • Zoals gezegd is dit record inmiddels weer verleden tijd. En wie weet wat de toekomst nog gaat brengen voor de waarde van de munt.

Veilige investering of niet?

Kun je Bitcoins nog wel zien als een veilige investering als de koers zo vaak schommelt? Volgens experts is dit toch wel het geval, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld aandelen. Het is namelijk volledig digitaal en staat los van de bankensector. Natuurlijk kan het zo zijn dat er in de toekomst wel meer Bitcoins vrijkomen, maar door de grote vraag zal dit op de waarde niet veel invloed hebben.