Als je de afgelopen weken het nieuws een beetje hebt gevolgd, kun je het bijna niet hebben gemist. De koers van Bitcoin, de meest bekende cryptomunt, is geëxplodeerd en op het hoogste punt ooit. De prijs van één Bitcoin ligt momenteel bijna op 30.000 euro, ongeveer het drievoudige ten opzichte van drie maanden geleden. Maar hoe kan het dat de waarde ineens zo is gestegen? Hoe wordt de waarde van een Bitcoin bepaald? Je leest het in dit artikel.

Waarde is vastgelegd

De Bitcoin staat bekend om zijn vastgelegde waarde. Het aantal Bitcoins dat wereldwijd beschikbaar is, staat namelijk al jaren grotendeels vast. Desalniettemin komen er regelmatig fluctuaties voor in de waarde van de munt, zoals momenteel ook aan de hand is. Een enorme waardestijging komt meestal doordat de vraag naar Bitcoins explosief stijgt. In het geval van een aanbodoverschot daalt de waarde juist weer. Ondanks de vastgelegde waarde kan de waarde van de munt dus toch onvoorspelbaar zijn.

Geschiedenis van de waarde van de Bitcoin

Kijk je naar een grafiek van de koers van de Bitcoin door de jaren heen, dan valt direct op dat er de afgelopen 10 jaar veel schommelingen zijn geweest. Een aantal voorbeelden:

  • In het jaar 2013 steeg de waarde in totaal met bijna 4000%. Dit werd echter weer teniet gedaan door de financiële crisis op Cyprus.
  • Cryptovaluta zijn over het algemeen gevoelig voor hacks. Dit zagen we bijvoorbeeld in 2015, toen de koers van de Bitcoin flink daalde na een grote hack.
  • In 2017 steeg de koers dramatisch. Mede dankzij veel aandacht van de media werd de hoogste waarde ooit bereikt: 17.000 euro.
  • Zoals gezegd is dit record inmiddels weer verleden tijd. En wie weet wat de toekomst nog gaat brengen voor de waarde van de munt.

Veilige investering of niet?

Kun je Bitcoins nog wel zien als een veilige investering als de koers zo vaak schommelt? Volgens experts is dit toch wel het geval, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld aandelen. Het is namelijk volledig digitaal en staat los van de bankensector. Natuurlijk kan het zo zijn dat er in de toekomst wel meer Bitcoins vrijkomen, maar door de grote vraag zal dit op de waarde niet veel invloed hebben.