Als beginnend automonteur weet je als geen ander dat jouw eerste serieuze autoreparatie een spannende ervaring is die je staat te wachten. Tijdens je studie heb je jouw vaardigheden weten op te bouwen en heb je uitgebreid kennis gemaakt met al het gereedschap dat jou in staat stelt om vakwerk af te leveren! Bij je eerste grote autoreparatie wil je uiteraard voorkomen dat je de beginnersfouten achterwege laat. Om daar zeker van te zijn, geven we je in dit artikel enkele handige tips die je niet mag vergeten. 

  • Doe je onderzoek

Aangezien elke auto net even iets anders in elkaar zit, is het belangrijk dat je je goed inleest in de merkdetails en het specifieke model. Op deze manier weet je bij voorbaat al meer over de eigenaardigheden van de eerste vierwieler die je gaat repareren. En, als je weet waar je moet zoeken voor jouw onderzoek, heb je het halve werk al gedaan! Diverse forums op het internet geven vaak uitgebreid aandacht aan specifieke auto’s en geven je gedetailleerde instructies en trucs. Zorg er ook voor dat je de fabriekshandleiding bij de hand houdt voordat je in een grote reparatie duikt. 

  • Houd je werkruimte op orde 

Het is van vitaal belang om jouw werkruimte overzichtelijk te houden. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat al je gereedschap een vaste plek krijgt en je voldoende elleboogruimte hebt om de klus te klaren. Houd er bovendien rekening mee om eventueel onderhoud van je gereedschap uit te voeren. 

  • Neem je tijd en laat je niet gek maken door tijdsdruk 

Het is vanzelfsprekend dat de eerste keer een reparatie uitvoeren langer kan duren. Dit is natuurlijk helemaal niet erg. Integendeel, het is beter om de tijd te nemen en alles dubbel te checken, in plaats van erdoorheen te haasten alsof je de eerstvolgende trein moet halen! Om vooruitgang te boeken, zorg er voor dat je stapsgewijs en logisch aan de slag gaat met de reparatietaken. Houd dus het hoofd koel en leer jezelf gaandeweg efficiënter worden.

  • Neem foto’s, maak notities, en label alles

Bij een grote autoreparatie krijg je te maken met een overvloed aan onderdelen zoals bevestigingsmiddelen, ringen, bouten en klemmen. Bespaar jezelf daarom de kopzorgen en ga georganiseerd te werk. Dit betekent dat je alle onderdelen labelt en de juiste plaats geeft om er zeker van te zijn dat je ze niet met elkaar zal verwarren. Bovendien is het belangrijk dat je foto’s en notities bijhoudt, zodat het je niet overkomt dat je plotseling geen idee meer hebt hoe alles ook alweer in elkaar zat. 

Maak een checklist 

Voordat je de auto terug in elkaar gaat zetten en weer de weg op gaat, zorg ervoor dat je een uitputtende checklist maakt met alles wat je moet controleren, inspecteren, aanhalen en testen. 

Neem deze rustig door aan jouw werkbureau, om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet. De puntjes op de I zetten is immers wat een professionele kwaliteitsreparatie onderscheidt van een beschamend karweitje! 

Ben je op als afgestudeerd monteur op zoek naar uitdagende vacatures die afgestemd zijn op jouw wensen en capaciteiten? Kijk dan gauw op ye.nl om richting te geven aan je carrière!