Als je gevraagd bent om een coronavirus-antigeentest te laten doen, is het belangrijk om te begrijpen wat dat is en wat het voor je gezondheid betekent. In deze blogbijdrage leggen we alles uit wat je moet weten over de antigeentest, inclusief wanneer je deze moet laten doen en wat de resultaten betekenen. We zullen ook enkele mythes rond dit type test ontkrachten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over het al dan niet laten doen van een test.

Wat is een coronavirus antigeentest?

Een coronavirus-antigeentest is een type test waarbij wordt gezocht naar specifieke eiwitten, antigenen genoemd die op het oppervlak van het virus zitten. Antigenen zijn uniek voor elk virus en kunnen worden gebruikt om het virus te identificeren. De test kan worden gedaan met een uitstrijkje van je neus of keel, of met een monster van je bloed.

 

De test wordt meestal als sneltest uitgevoerd, wat betekent dat je binnen enkele minuten de uitslag krijgt. Het is echter belangrijk te weten dat niet alle sneltesten nauwkeurig zijn. In sommige gevallen moet je de test laten herhalen met een ander type test (zoals een PCR-test) om de resultaten te bevestigen.

Wanneer moet ik een antigeentest laten doen?

Het kan zijn dat je u gevraagd bent een antigeentest te ondergaan voordat u naar een evenement gaat of op reis gaat. Je kunt ook worden gevraagd de test te doen als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief op het virus heeft getest.

 

Het is belangrijk te bedenken dat de test niet 100% nauwkeurig is en vals-positieve resultaten kan geven. Dit betekent dat je positief kunt testen, ook als je het virus niet hebt. Als je je hier zorgen over maakt, kun je met je arts of zorgverlener bespreken of de test al dan niet geschikt voor je is.

Wat betekenen de resultaten?

Als je antigeentest positief is, betekent dit dat je het virus hebt en dat je het aan anderen kunt overdragen. Je moet jezelf isoleren en laten behandelen als je ernstige klachten hebt.

 

Als uw antigeentest negatief is, betekent dit dat je het virus niet hebt en geen risico loopt om het op anderen over te brengen. Het is echter belangrijk te onthouden dat een negatieve uitslag niet betekent dat je definitief vrij bent van het virus. Je kunt nog steeds aan het virus zijn blootgesteld en moet op symptomen worden gecontroleerd.

Mythes over antigeentests

Er zijn een paar veel voorkomende mythes over antigeentests die we willen ontkrachten 

 

  • De antigeentest is 100% accuraat – Dit is niet waar. De antigeentest kan vals-positieve resultaten geven, wat betekent dat je positief kunt testen zelfs als je het virus niet hebt 
  • Je hebt alleen een antigeentest nodig als je je ziek voelt – Dit is niet waar. Je kunt het virus hebben en asymptomatisch zijn, wat betekent dat je het virus op anderen kunt overdragen zonder dat je dat weet. Het is belangrijk dat je je laat testen als je aan het virus bent blootgesteld of als je naar een evenement gaat waar andere mensen aanwezig zullen zijn 
  • De antigeentest is de enige manier om te weten of je het virus hebt – Dit is niet waar. Er zijn andere tests, zoals PCR-tests, die kunnen worden gebruikt om de resultaten van een antigeentest te bevestigen.

 

We hopen dat deze gids heeft geholpen om enige verwarring over de corona antigeentest weg te nemen. Blijf veilig en gezond!