De website van Stimulanz geeft meer informatie over het worden van WMO consulent. Meer trainingen wmo consulent vind je hier. Om WMO consulent te worden moet je een aantal trainingen volgen. Je kunt deze trainingen volgen wanneer je beschikt over een MBO-4 diploma, of als je minimaal 2 jaar werkzaam bent geweest op het niveau van MBO-4. 

Een opleiding tot WMO consulent

Als je geïnteresseerd bent in het helpen van andere mensen en graag bij de gemeente wilt werken, dan is het beroep van WMO consulent mogelijk een geschikt beroep voor jou. Tijdens een opleiding tot WMO consulent leer je meer over de Wet maatschappelijke ondersteuning van 2015. Deze wet vormt de basis van je werk. Je zult als WMO consulent namelijk onder andere gaan bepalen wat voor hulp iemand die bij jou komt nodig heeft. Niet alleen zul je moeten bepalen wat voor hulp iemand die bij je komt nodig heeft, maar ook zul je moeten bepalen of iemand die hulp wel nodig heeft. Zo kan het best zijn dat je verschillende aanvragen krijgt van iemand die hulp in huis wil. Je gaat dan langs om te bepalen of dit al nodig is. Op het moment dat bijvoorbeeld blijkt dat de persoon beschikt over familie en of vrienden die ook best kunnen helpen met het huishouden, dan kan het zijn dat je besluit om geen hulp te bieden. 

Een cursus bij een officiële instelling

Er zijn verschillende mogelijkheden als je kijkt naar manieren om WMO consulent te worden. Zo kun je bijvoorbeeld een training van 6 maanden volgen bij een officiële instelling. Je volgt deze cursus dan op hbo-niveau. Het voordeel van een cursus bij een professionele instelling is dat je de cursus goed kunt combineren met zowel je werk als met je privésituatie. Ook krijg je te maken met docenten die uit de praktijk komen, waardoor je direct een realistisch beeld krijgt van het werk dat je gaat doen mocht je doorzetten.