Kom je als werknemer terecht in een ontslagprocedure, dan komen daar allerlei zaken bij kijken. Zo heb je hoogstwaarschijnlijk recht op een transitievergoeding of ‘oprotpremie.’ Dit soort zaken staan allemaal beschreven in een vaststellingsovereenkomst. Hierin kunnen ook afspraken staan over zogeheten emolumenten. Maar wat zijn dat precies? En wanneer heb je hier recht op?
Wat zijn emolumenten precies?
Emolumenten zijn alle beloningen uit je werk die niet vallen onder je normale salaris. ‘Emolument’ is afkomstig van het Latijnse woord voor ‘voordeel’ of ‘gewin.’ De betekenis is eigenlijk nooit veranderd: emolumenten zijn namelijk bijkomende verdiensten of voordelen op het gebied van werk. Emolumenten kunnen zowel eenmalig als op regelmatige basis uitgekeerd worden. Word je ontslagen, dan worden ze meegenomen in de eindafrekening, net als bijvoorbeeld vakantiedagen.
Wat valt er onder emolumenten?
De lijst met emolumenten die mogelijk voor jou van toepassing zijn is erg groot. Een aantal van de meest voorkomende voorbeelden:
- Vakantiedagen
- Vakantiegeld
- Dertiende maand
- Bonussen
- Pensioengelden
- Reiskostenvergoeding
- Leaseauto
- Laptop of telefoon van de zaak
- En nog veel meer
Wanneer heb je recht op emolumenten?
Of je recht hebt op bepaalde emolumenten hangt af van je persoonlijke situatie. Je hebt altijd recht op nog niet opgenomen vakantiedagen en nog niet uitbetaald vakantiegeld. Maar of je bijvoorbeeld een bonus of een dertiende maand kunt verwachten, hangt helemaal af hoe dit überhaupt bij je werkgever is geregeld. Uiteindelijk bepaalt je arbeidsovereenkomst of arbeidsreglement of je recht hebt op de meeste emolumenten.
Reken je niet te vroeg rijk
De emolumenten die je krijgt uitgekeerd zijn natuurlijk een verzachtende bijkomstigheid van je ontslag. Maar reken je niet te vroeg rijk. Alles wat je ontvangt aan emolumenten is, net als de hele transitievergoeding, bruto. Ze worden door de belastingdienst namelijk als loon gezien, ook als ze in natura worden uitgekeerd. Je zult er daardoor inkomstenbelasting over moeten betalen.
Recent Comments